200 rendőr vonult ki Berlinben 150 tüntető ellen

A berlini rendőrség mintegy 200 fővel vonult ki, hogy feloszlassa a Freie Universitäten (FU) létesített palesztinpárti tábort, ahol a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak.

A Tagesschau.de beszámolója szerint a palesztinpárti tüntetők kedd délelőtt foglalták el a nyugat-berlini egyetem campusának egyik udvarát, ahol mintegy 150-en vettek részt az akcióban és több sátort is felállítottak.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása alapján az eseményen antiszemita jelszavak is elhangzottak, és néhány embert gyűlöletkeltés és birtokháborítás miatt őrizetbe vettek.

A tüntetőket először felszólították, hogy hagyják el az egyetem területét, azonban azok, akik nem tették meg, azokat a rendőrök elhurcolták.

Berlin konzervatív polgármestere, Kai Wegner, valamint az FU szociáldemokrata tudományos szenátora, Ina Czyborra is nyilvánosan elítélte a tüntetést és az ott elhangzó antiszemita szólamokat.

A palesztinpárti tüntetések nem csak Németországban, hanem az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Franciaországban is megjelentek, ahol az amerikai egyetemeken kezdődtek hetekkel ezelőtt, és ahol a rendőrség már múlt héten elkezdte ezeket a tüntetéseket feloszlatni.