Új rendelkezés a magyar fiókgyógyszertárakban

Május 6-tól kezdődően jelentős változások léptek életbe a magyar fiókgyógyszertárak működésében, mivel a gyógyszerész fizikai jelenléte már nem kötelező, ami aggodalmakat váltott ki a szakmai kamarában.

Május 6-án új rendelet lépett életbe, amely szerint a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerész fizikai jelenléte nem szükséges, a munkát távfelügyelet alatt is végezhetik, és a szakasszisztens irányíthatja a patikát. A Magyar Közlönyben február 6-án közzétett rendelet értelmében a gyógyszerésznek hír- vagy távközlési eszközön keresztül 15 percen belül elérhetőnek kell lennie, hogy tájékoztatást és irányítást nyújthasson.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Hankó Zoltán szerint a döntés hibás helyzetértékelésen alapul, és a gyógyszerellátás helyzetét nem elemezték kellőképpen. A kamara aggályai ellenére a belügyminiszter aláírta a rendeletet, amelyet több szakmai szervezet és gyógyszerész is ellenzett.

A felelősség kérdése is felmerül, különösen ha a fiókgyógyszertárban hibás gyógyszerkiadás vagy egészségügyi probléma történik. Ilyen esetekben a gyógyszertár működtetője viseli a tényleges felelősséget, bár a szakasszisztens sem mentesülhet a személyes felelősség alól.

A MGYK elnöke szerint a cél az, hogy a betegjogok sérülését kizárják azokban a fiókgyógyszertárakban, ahol nincs jelen gyógyszerész, és hogy a vidéki kistelepülések gyógyszerellátását biztosító alternatív megoldásokat találjanak.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) viszont üdvözli a változást, mivel ez segíthet a vidéki kispatikák fennmaradásában és a gyógyszerész-munkaerőhiány enyhítésében. A szövetség szerint a rendelet lehetővé teszi, hogy szabadságolás vagy betegség esetén is folyamatos legyen a gyógyszerellátás.

Hankó Zoltán kifejtette, hogy a HGYSZ támogatása logikus lépés, mivel a szövetség tagjai, a nagy gyógyszerláncok tulajdonosai, elsősorban gazdasági szempontokat vesznek figyelembe, míg a jogszabály ellenzői a betegbiztonságot és betegjogokat helyezik előtérbe.