Stratégiai partnerségi megállapodás az AmCham Hungary-vel

János Bóka, az európai uniós ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az AmCham Hungary – Amerikai Kereskedelmi Kamara magyarországi képviseletével.

A megállapodás célja, hogy a közvetlen egyeztetések révén magas színvonalú, hatékony jogszabályok jöjjenek létre, amelyek megfelelnek az életviszonyoknak és a közérdeknek, különösen azokon a területeken, amelyek az európai uniós ügyekért felelős miniszter hatáskörébe tartoznak.

Bóka János kiemelte, hogy a magyar elnökség felhatalmazást kapott az Európai Tanácstól egy új európai versenyképességi paktum kidolgozására. Hangsúlyozta, hogy a versenyképes Európa elérése nem lehetséges az üzleti szféra bevonása nélkül. A miniszter tájékoztatása szerint az elnökség párbeszédet kezdeményez majd az európai iparpolitika szükségességéről és arról, hogyan lehet az európai zöld átmenetet úgy megvalósítani, hogy az erősítse, ne pedig gyengítse az európai ipart.

A tárcavezető továbbá hangsúlyozta, hogy az uniós szabályozásból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése, a jogalkotási hatástanulmányok részletessége és a gazdasági szereplőkkel folytatott érdemi konzultációk mind hozzájárulnak az európai versenyképesség növeléséhez.