Robotkutyák új generációja: Fitneszlabdán egyensúlyoznak

A robotkutyák képességei új szintre léptek, miután kutatók sikeresen betanították őket fitneszlabdán való egyensúlyozásra. Az Interesting Engineering által ismertetett módszerrel a Pennsylvaniai Egyetem és a Texasi Egyetem szakemberei, az Nvidia Eureka-platformjának segítségével érték el ezt a lenyűgöző eredményt.

A DrEureka nevű nagy nyelvi modellt fejlesztették ki, amelynek célja a szimulációs betanítás és a valós körülmények közötti alkalmazás közötti szakadék áthidalása. A kutatók szerint a platform automatizálja a folyamatot a betanítástól a valós alkalmazásig, és már az első próbálkozásra tökéletes egyensúlyozást tett lehetővé a robotkutyának.

Jim Fan, az Nvidia szenior kutatója elmondta, hogy a szimulációból a valóságba való átállás nehézsége abban rejlik, hogy időigényes folyamat, amely során a robotikai szakembereknek minden egyes paramétert külön-külön kell beállítaniuk. A DrEureka ezt a folyamatot kívánja felgyorsítani.

A nagy nyelvi modellbe betáplálják a feladatokhoz és biztonsághoz kapcsolódó instrukciókat, valamint a környezet forráskódját. Az Eureka-platform ezek alapján hoz létre egy standardizált jutalmazó rendszert, amelyet több szimulációban is tesztelnek, hogy a robot megfelelő készségeket sajátítson el.

A robotkutyák ezek után ügyesen egyensúlyoztak a nagy labdán, és a képességeiket különböző terepen is tesztelték. A kutatók szerint a DrEureka további fejlesztésében nagy segítséget jelenthet, ha a tanulási folyamatot nem csak szimulációk, hanem valós kudarcok elemzésével is kiegészítik.