Péterfalvi Attila várakozik az OMSZ vizsgálatának eredményére

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője, Péterfalvi Attila nem indít hivatalból vizsgálatot Magyar Péter mentőszolgálati jegyzőkönyvének nyilvánosságra kerülése ügyében, hanem megvárja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálatának eredményét.

Az atv.hu értesülései szerint Péterfalvi Attila a NAIH elnöke nem kezdeményezett hivatalból vizsgálatot, hanem az OMSZ belső vizsgálatának befejezését várja abban az ügyben, amely Magyar Péter mentőszolgálati jegyzőkönyvének nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos. Péterfalvi korábban még azt nyilatkozta, hogy mérlegelik a hivatalból történő eljárás megindítását, és hangsúlyozta, hogy súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni.

A Bors bulvárlap szombaton tette közzé azt a jegyzőkönyvet, amelyből kiderült, hogy Varga Judit és Magyar Péter lakására mérgezési tünetek miatt riasztották a mentőket 2021. február 19-én. A nyilvánosságra került adatok a lakcím kivételével már ismertek voltak Varga Judit Frizbi-interjújából. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az adatokat csak Magyar Péter hozhatta volna nyilvánosságra, és az OMSZ vezetését azonnal el kellene bocsátani.

Az ügyben az OMSZ vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan kerülhettek ki az adatok a Bors kormánypárti bulvárlaphoz. Péterfalvi Attila szerint az esetleges bűncselekmény megvalósulásának megállapítása a nyomozóhatóság feladata. Az adatvédelmi incidensként nem került bejelentésre a NAIH-hoz a nyomtatvány nyilvánosságra kerülése.