Közbeszerzési Hatóság és Nemzeti Védelmi Szolgálat együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat, melynek célja a korrupció elleni küzdelem és az integráció fejlesztése.

A Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat közös célja a korrupció elleni harc és az integráció elősegítése. A megállapodás értelmében a két szervezet konferenciákat, képzéseket és konzultációkat szervez, hogy erősítse a tudásmegosztást és tapasztalatcserét, valamint hogy támogassa a környezetvédelmi szempontokat és innovatív megoldásokat figyelembe vevő közbeszerzési gyakorlatok terjedését.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelten kezeli a jogalkalmazók munkájának támogatását és a közbeszerzésekben részt vevő szervezetekkel, állami szervekkel való szoros szakmai együttműködést. A Nemzeti Védelmi Szolgálat fő célkitűzése a közigazgatási intézményrendszer és az egyéni integritás fejlesztése, továbbá az, hogy a szervezetek időben felismerjék a korrupciós kockázatokat, megismerjék a jó gyakorlatokat, és segítsék egymást.

A két szervezet a fent említett célok elérése érdekében 2023. május 7-én írt alá együttműködési megállapodást. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint az együttműködés révén fontos tapasztalatokra és jó gyakorlatokra tehetnek szert, amelyeket a Hatóság működésébe is integrálhatnak. Emellett a korrupció megelőzésében is lehetőség nyílik közös programok megvalósítására.

A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtásában is együttműködnek a felek, és Tomin Szilvia, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója kiemelte, hogy a Közbeszerzési Hatóságot stratégiai partnerként kezelik, és a szervezet 13 éves tapasztalata alapján értékes segítséget nyújthatnak a korrupciós kockázatok felismerésében és kezelésében.