Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom növekedése

Márciusban az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom növekedést mutatott, ami 2022 szeptembere óta az első ilyen hónap volt.

Az Eurostat adatai alapján márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, mind havi, mind éves összehasonlításban. Az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal nőtt, ami meghaladta az elemzők által várt 0,6 százalékos növekedést, és ez volt a leggyorsabb ütem 2022 szeptembere óta.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom februárhoz képest 1,2 százalékkal bővült, míg januárhoz képest az euróövezetben 0,3 százalékos, az EU-ban pedig 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

A márciusi adatok szerint az Európai Unióban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 0,8 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké üzemanyag kivételével 0,5 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 1,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a februári 0,5 százalékos zsugorodást követően 0,7 százalékkal bővült márciusban. Az Európai Unióban pedig a februári stagnálás után márciusban 2,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves bázison.