Magyarországi kiskereskedelmi forgalom növekedése

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,6%-kal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest, ami naptárhatásokkal kiigazítva 4,2%-os növekedést jelent. Ez az első alkalom november 2022 óta, hogy a forgalom meghaladta a 2021-es átlagot.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2%-kal nőtt a februárihoz képest. Az élelmiszer- és vegyes élelmiszer-kereskedelmi üzletekben 5,7%-os, míg az üzemanyag-kereskedelemben 3,3%-os növekedést regisztráltak. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem 0,6%-kal bővült, ahol a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,9%, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,3%, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,5% volt a növekedés, míg a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,9%, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,4%, a használtcikk-üzletekben pedig 5,9% volt a csökkenés. Az online kiskereskedelmi forgalom 4,2%-kal emelkedett, míg a jármű és járműalkatrész kereskedőknél 4,3%-os növekedést mutattak ki.

Márciusban a nemzeti kiskereskedelmi forgalom elérte az 1586 milliárd forintot, ebből az élelmiszer-kereskedelmi üzletek részesedése 51%, a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemé 33%, míg az üzemanyag-kereskedelemből származó bevételeké 16% volt. Az év első három hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint 2024-re a reálbérek 5%-os növekedésével számolnak, ami várhatóan tovább növeli a belföldi keresletet és a fogyasztás bővülését. A minisztérium azt várja, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedő tendenciája a következő hónapokban is folytatódni fog, mivel még van tér a fogyasztási szintek növelésére. A szakemberek az infláció mérséklődésével a reálkeresetek növekedését várják, aminek egy része a hazai fogyasztásban fog megjelenni. Azonban a szektor még messze van a korábbi teljesítményétől, hiszen egy évvel ezelőtt márciusban 12,6 százalékkal zuhant a fogyasztás.