Bérek és munkaerőhiány: Magyarország a hatékonyságnövelés útján

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében a bérnövekedés és a munkaerő kihasználtságának további emelkedése miatt a gazdasági növekedés csak hatékonyságnöveléssel érhető el, amelynek kulcsa a technológia használata – véli Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke. A Digitális Állampolgárság Program előrehaladását és az AI munkaerőpiaci hatásait is érintette, miközben az MBH Bank digitális fejlesztéseiről is beszélt.

Az IVSZ által benyújtott digitalizációs javaslatcsomag több elemét átvette a kormány, és a Nemzetgazdasági Minisztériummal kialakított együttműködés is eredményesnek bizonyult. A digitális technológiák fejlesztése kiemelt iparági stratégiává vált, és ebben az IVSZ is részt vállalt. Két fontos jogszabályi változás, a SAFE megállapodások és az E-SOP program bevezetése is az IVSZ és a Startup Hungary közreműködésével valósult meg.

Vinnai Balázs, aki az IND Group alapító-ügyvezetőjeként vált ismertté, hangsúlyozza, hogy a technológiai transzformáció még mindig nem került a kormányzati gondolkodás középpontjába, pedig a bérnövekedés és a munkaerő kihasználtságának emelkedése miatt ez lenne az egyetlen út a gazdasági növekedéshez.

A programozóiskolák bezárása nem jelenti azt, hogy a szektor válságban lenne; a globális technológiai cégek által végrehajtott leépítések elsősorban a menedzsment rétegeket érintik, és a munkanélküliség az Egyesült Államokban nem nőtt. A bérek emelkedése globális jelenség, és a munkaerő elérhetősége a virtuális munka révén globálissá vált.

Az informatikusbérek már a COVID-19 pandémia előtt is emelkedni kezdtek, és a pandémia alatt tovább nőttek. Az infláció és a megélhetési küszöb emelkedése azonban valamennyire csökkentette a bérek közötti különbségeket, ami befolyásolja az emberek átképzésbe való befektetési hajlandóságát.

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) sikeres állami digitalizációs példákkal, mint az elektronikus szja-bevallás, már most is bővíti az elektronikus szolgáltatásokat igénybe vevők társadalmi csoportját, ami a pénzügyi szektorban is elősegítheti a digitalizációt.

Az MBH Banknál a DÁP kapcsán az ügyfélazonosítás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egyszerűsítésén dolgoznak, és az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 (AFR 2.0) is hozzájárulhat a digitalizáció felpörgetéséhez.

Vinnai Balázs szerint az AI hosszú távon jelentős hatással lesz a munka világára, de nem helyettesíti a gondolkodást vagy a programozókat. Az AI a digitális képességek használatát teszi lehetővé szélesebb tömegek számára, és a digitális tudást minden munkakörbe be kell építeni.

Az MBH Banknál az integrációs projekt még folyamatban van, és a banki szolgáltatások fejlesztésén dolgoznak. Az AI-megoldásokat elsősorban belső alkalmazásokban használják, kihasználva a nagy adatállományt.