Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik

Magyar államtitkár nem adott egyértelmű választ Csárdi Antal kérdésére, ami arra irányult, hogy elfogadható-e Balog Zoltán püspök nagyköveti státusza.

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása és visszavonása a köztársasági elnök jogköre, válaszolta Magyar Levente államtitkár, amikor Csárdi Antal (LMP) ezzel kapcsolatosan Szijjártó Péter külügyminisztert faggatta. Az államtitkár válaszában azonban nem tért ki arra, hogy az elnök csak előterjesztés és ellenjegyzés alapján menthet fel nagykövetet, ami azt jelenti, hogy a hasonló személyi döntésekért nem ő viseli a politikai felelősséget.

Az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése szabályozza a köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit, és egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit. A Sándor-palota honlapján is megtalálható információ szerint a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg és menti fel a nagyköveteket és a követeket.

Balog Zoltán nagyköveti kinevezésekor Áder János államfő Szijjártó Péter javaslatára nevezte ki őt, és most Csárdi Antal újabb írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a miniszternek. Szijjártó Pétert arról kérdezte, miért tolták a felelősséget Sulyok Tamás államfőre, és azt állította, hogy Magyar Levente előző válasza jogilag megalapozatlan és hamis volt, ami két dolgot jelenthet: vagy az államtitkár nincs tisztában a jogi környezettel, vagy tudatosan félrevezette őt, ezzel megsértve az Országgyűlésről szóló törvényt.

Csárdi Antal a következő kérdéseket tette fel a miniszternek: Mikor kívánja kezdeményezni a köztársasági elnök úrnál Balog Zoltán felmentését? És meddig kívánja fenntartani azt a helyzetet, hogy Magyarországot egy pedofil bűncselekménnyel összefüggésben elítélt bűnözőt támogató személy képviselje?

Magyar Levente államtitkár válaszában azt írta, hogy a nagykövetek kinevezése és felmentése során a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden esetben a jogszabályi kereteknek megfelelően jár el.