Kelenföldi ingatlan eladása: toronyház építési lehetőség

A fővárosi önkormányzat által eladásra kínált kelenföldi ingatlanon akár 65 méter magas toronyház is épülhet. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint Budapest vezetése elherdálja az értékeit, ezért felszólította őket, hogy állítsák le az ingatlan értékesítési folyamatát.

A volt kollégium épületét, amelyet jelenleg homlokzati reklámháló fedi, a főváros hirdette meg eladásra. Az ingatlanfejlesztőknek a következő hét péntekig van lehetőségük ajánlatot tenni. A területen a maximális épületmagasság 65 méter lehet, és terepszint felett körülbelül 75 700 négyzetméter hasznos terület létesíthető. Vitézy szerint Bécsben elképzelhetetlen lenne, hogy egy ilyen értékes telket az önkormányzat úgy adjon el, hogy nem szabja meg, mi épülhet rajta.

Vitézy felvetette, hogy a területen akár 4000 kollégiumi férőhely vagy több mint 1000 bérlakás is létrehozható lenne, amivel jelentősen növelhető lenne a fővárosi tulajdonú bérlakások száma. A fővárosi egyetemek jelenleg csak 14 ezer kollégiumi férőhelyet kínálnak, miközben a fővárosban tanuló diákok közül 50 ezernek nincs bejelentett lakcíme.

Vitézy Dávid azt nyilatkozta, hogy ha megválasztják, az ingatlan az első minta értékű helyszín lesz, ahol a főváros úgy von be ingatlanfejlesztői tőkét, hogy az a város lakói számára a leginkább hiányzó funkciók valósulhassanak meg. Az új szemléletű értékesítés és fejlesztés a következő ciklusban elkészülhet.

Az ingatlan már 2023 óta hirdetik, és bár több érdeklődő is volt, köztük Ungár Péter, az LMP társelnöke családjának érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) is, a pályázati csomagot még senki sem vásárolta meg. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint, ha így sem sikerült eladni az ingatlant, akkor kötött funkcióval terhelten még kevésbé lenne lehetséges. Az érdeklődők egyike sem látta benne a lakás funkciót, és a főváros vizsgálatai szerint az épület szerkezete miatt rentábilis módon nem alakítható át bérlakás tömbbé.

Kiss Ambrus a kollégium funkcióval kapcsolatban elmondta, hogy támogatják, ha valaki látja benne a lehetőséget, és ha egy képző intézmény megvásárolná, annak örülnének. A reklámhálóval kapcsolatban hozzátette, hogy az autópálya melletti területet nem lehet összehasonlítani a történelmi belvárossal, és a reklámszerződést az államtól örökölte a főváros vagyonkezelője.