Irán szankciókijátszása Malajzián keresztül

Irán az amerikai szankciókat malajziai közvetítők segítségével próbálja megkerülni, az amerikai pénzügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője szerint.

Az anonimitást kérő tisztségviselő tájékoztatása alapján Irán a kőolajat tengeri úton szállítja Malajziához és Szingapúrhoz közeli vizekre, és az amerikai kormányzat ezt a kérdést meg kívánja vitatni Kuala Lumpurral. A szankciók alá eső iráni olaj eladásából származó bevételek a jelentések szerint olyan csoportokat finanszíroznak, mint a jemeni húszik és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a szállítmányok megakadályozása jelentős hatással lenne az Irán-barát szervezetekre, és gyengítené a húszikat, akik a Vörös-tengeren végrehajtott támadásaikkal zavarokat okoztak a világkereskedelemben. Az amerikai pénzügyminisztérium a malajziai és szingapúri hajózási társaságokkal, valamint banktisztviselőkkel kíván együttműködni az illegális ügyletek megakadályozása érdekében.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államok célja Irán kőolajexportáló-kapacitásának további csökkentése. Irán gazdag szénhidrogén-készletekkel rendelkezik, és a kőolajexport jelenti az ország fő bevételi forrását, de a nukleáris programja miatt bevezetett szankciók jelentősen megnehezítik az értékesítést.