Hszi Csin-ping látogatása miatt Budapest több kerületében is forgalomkorlátozásokra kell számítani

A kínai elnök, Hszi Csin-ping május 8-10 közötti magyarországi látogatása idején jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a korlátozások a I., IX., XI., XV., XIX., XX. és XXIII. kerületeket érintik.

A Blikk korábban már beszámolt arról, hogy a kínai államfő a franciaországi és szerbiai hivatalos látogatások után érkezik Magyarországra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság most részletezte a forgalmirend-változásokat, amelyek a főváros több pontján is érvénybe lépnek.

Megállási tilalom lesz érvényben 2024. május 10-én 20 óráig többek között a Nagykőrösi úton, a Gyáli úton, a Könyves Kálmán körúton, a Műegyetem rakparton és a Dózsa György téren, valamint további helyszíneken, mint például a Határ úton, a Fék utcában, a Laczkovich utcában, a Dombóvári úton, a Pázmány Péter sétányon, a Szent Gellért téren és a Krisztina körúton. A XV. kerületben a Neptun utcában május 9-én 6 órától 17 óráig nem lehet majd megállni.

Szakaszos és időszakos lezárások is várhatóak, amelyek során több útvonalat is érintenek a korlátozások. Május 8-án este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől kezdődően több főútvonalon keresztül egészen a budai Várnegyedig tartó útvonalon, május 10-én délelőtt és kora délután pedig hasonló útvonalakon kell számítani a lezárásokra. Május 10-én 16 óra 20 perctől 17 óra 30 percig ismételten lezárásokra kell számítani, amelyek a repülőtér felé vezető útvonalakat érintik.

A korlátozások a kínai elnök látogatásának biztonságos lebonyolítása érdekében kerülnek bevezetésre. A pontos útvonalak és időpontok ismeretében a budapestieknek érdemes lesz alternatív útvonalakat tervezniük, és több időt hagyniuk az utazásra az érintett napokon. Hszi látogatásának elsődleges célja a gazdasági kapcsolatok további erősítése, és konkrét ügyek, projektek kerülnek napirendre. A találkozó közeledtével sorra jönnek a találatok, hogy mi minden kerülhet fel a menüre.