Egy nő több ezer Firefox-lapot tartott nyitva évekig

Egy szoftvermérnök, aki Hazel internetes álnéven ismert, több ezer weboldalt tartott nyitva a Firefox böngészőjében, több mint két éve, ami a böngészők tervezési szokásaitól eltérő használatot jelent.

A böngészők általában kevés weboldal egyidejű kezelésére lettek tervezve, de Hazel esetében ez a szám 7 470 lapot ért el. A böngészőfülek kezelése egyszerre lehet áldás és átok, mivel bár megkönnyítik a munkát, könnyen elveszíthetjük az áttekintést. A Computer Bild szerint Hazel számára ez nem jelentett problémát, sőt, úgy tűnik, hogy rekordokat állíthat fel ezzel a magatartásával.

Hazel nemrégiben véletlenül bezárta böngészőjét, és úgy tűnt, hogy a rengeteg lapja elveszett. Azonban a Firefox profil gyorsítótárának segítségével, más netezők tanácsai alapján, sikerült visszaállítania a teljes munkamenetét. Ezt követően köszönetet mondott támogatóinak egy X-en megosztott posztban, és megkönnyebbülten nyilatkozott, hogy úgy érzi, egy része helyreállt.

A PCMag.com megkérdezte Hazelt, hogy miért tart nyitva ennyi böngészőfület éveken át, és hogy ez hogyan befolyásolja a rendszer teljesítményét. A szoftvermérnök nosztalgia okokból tartja nyitva a lapokat, szereti végigpörgetni azokat, és emlékezni a kapcsolódó eseményekre. A Firefox memóriahatékonysága kiemelkedő, mivel csak akkor tölti be a tartalmat, ha a felhasználó rákattint egy lapra, így Hazel gyakorlata nem lassította le a Mac számítógépét.

A weboldalak visszaállítása mindössze egy percet vett igénybe, és a gyorsítótár-fájl mérete csupán 70 megabájt volt, ami jelentősen alacsonyabb, mint a Google Chrome memóriaéhsége. A PCMag gyorstesztje szerint a Chrome 10 lapja egy jól felszerelt PC-n a memória 12,5 százalékát foglalta el. A Mozilla megerősítette, hogy a nagyszámú fül nem befolyásolja a memóriát, és jelenleg új kezelőeszközökön dolgoznak, amelyek megkönnyítik a felhasználók számára több ezer lap nyitva tartását, amely funkciókat még az év folyamán kiadásra terveznek.