Csehországban történelmi mélypontra süllyedt a sörfogyasztás

Csehországban 2023-ban történelmi mélypontra került a sörfogyasztás, az egy főre eső éves sörfogyasztás 136 literről 128 literre csökkent.

A cseh sörgyárak 2023-ban 20 millió hektoliter sört főztek, ami 2,7 százalékkal kevesebb az előző évi mennyiséghez képest. A fogyasztás csökkenését a gazdasági bizonytalanság és a fogyasztói szokások változása okozta. Tomás Slunecko, a cseh sörgyárak szövetségének igazgatója szerint a vendéglői fogyasztás csökkenése különösen a kisebb városokban és falvakban volt érzékelhető.

Az alkoholmentes sörök és söralapú üdítőitalok iránti kereslet növekedése is hozzájárult a hagyományos sörök fogyasztásának csökkenéséhez. A sörgyárak 2023-ban 1,42 millió hektoliter alkoholmentes sört és söralapú üdítőitalt főztek, ami 9,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A cseh piacra kerülő sör mennyisége 2,4 százalékkal 15,2 millió hektoliterre csökkent, míg a cseh sörexport 4,3 százalékos csökkenést mutatott, így 5,17 millió hektoliterre esett vissza, ami a 2018-as szintnek felel meg. A cseh sör iránti kereslet leginkább Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban maradt magas. A vendéglőkben elfogyasztott sör aránya a piaci fogyasztás 31 százalékát tette ki, ami jelentős csökkenés a korábbi évtizedek 51 százalékához képest.