Négy főpolgármester-jelölt maradt a versenyben Budapesten

A kezdeti 15 jelöltből végül csak négyen gyűjtötték össze a szükséges 5 ezer érvényes aláírást a Budapest főpolgármesteri posztjáért folyó versenyben. A kiesők között volt Vas Annamária is, aki korábban Orbán Viktor portréját festette meg.

A Budapest főpolgármesteri címéért induló jelöltek közül 15-en vettek fel ajánlóíveket, de a szükséges 5 ezer érvényes aláírás összegyűjtése nem mindenki számára sikerült. A jelöltek közül heten már a gyűjtés folyamata során visszaléptek, köztük Ács László (független), Ferenczik József (Új Magyar Birodalmi Mozgalom), Kajtor Gábor (Szabad Ország Mozgalom), Kolek Márton Ottó (független), Kovács János (Nemzetegyesítő Mozgalom), Nimmervolf Márk Erik (független), Simon Szilárd Attila (független).

Három jelölt, Kovács János (független), Révész Ferenc (független) és Torda Dávid (független), szinte az utolsó pillanatig kitartottak, de végül nem sikerült nekik a továbblépés. Vas Annamária (független), aki 2022-ben a kormány mellett kampányolva festette meg Orbán Viktor portréját, szintén nem tudta összegyűjteni az előírt számú érvényes aláírást, így ő sem kerülhet fel a szavazólapra.

A fennmaradó négy jelölt, akik megfeleltek a feltételeknek és így hivatalosan is versenyben maradtak a főpolgármesteri címért:

  • Grundtner András (Mi Hazánk)
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd, DK, MSZP)
  • Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP)
  • Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért, LMP).

Öt évvel ezelőtt, az előző választáson szintén négy főpolgármester-jelölt szerepelt a szavazólapon, akkor a jelöltek között volt Karácsony Gergely (Párbeszéd, Momentum, DK, MSZP, LMP), Tarlós István (Fidesz-KDNP), Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) és Berki Krisztián (független).