Kettészakad a Balatonpart az ingatlanárak terén

Az Otthon Centrum adatai alapján a Balaton-parti ingatlanpiacon jelentős az árkülönbség az újépítésű projektek között, a legolcsóbb és a legdrágább települések közötti négyzetméterár háromszoros differenciát mutat. A legmagasabb árú község négyzetméterenkénti átlagára 3,2 millió forint. Az új ingatlanok ára tovább emelkedik, míg a régebbi házak iránt csökken a kereslet.

Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója szerint a Balaton-parti ingatlanok árát elsősorban a vízparttól és a fővárostól való távolság határozza meg. Jelenleg a Balatonon 65 projekt keretében 2500 lakás épül, melyek közül körülbelül a fele érhető el a piacon. A projektek átlagos négyzetméterára 1,81 millió forint. A vezérigazgató hozzátette, hogy a projektek száma nem változott az előző negyedévhez képest, de 7 százalékkal kevesebb lakás épül jelenleg.

Az év első negyedévében az online térben megjelent öt projekt 85 lakása, ami több az előző negyedév 3 projektjének 35 lakásánál. A kínálati négyzetméterár 1,8 százalékkal magasabb a téli átlagnál.

Siófokon a legtöbb új építésű lakás található, itt 19 projekt keretében 740 lakás épül, és a négyzetméterár átlagosan 2,1 millió forint, ami 2,8 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél. Balatonlelle kilenc projekttel következik, míg Balatonfüreden, Balatonszemesen, Keszthelyen és Zamárdiban négy-négy projekt van folyamatban. A tóparti települések felén aktív beruházások zajlanak.

A legolcsóbb település Balatonfüred, ahol a négyzetméterár átlagosan 1,18 millió forint, míg a legdrágább Balatonakarattya, ahol 3,2 millió forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. A legtöbb helyen az árak 1,5–2 millió forint között mozognak.

Az eladó ingatlanok száma a Balaton környékén növekedett, mind az északi, mind a déli parton 10-20 százalékkal több hirdetést adtak fel idén márciusban, mint egy évvel korábban. A jelenség mögött az állhat, hogy a koronavírus-járvány idején sokan vásároltak házat a tó körül, de a romló életkörülmények miatt már nem tudják fizetni a törlesztőket vagy fenntartani az ingatlanokat. Leginkább a régi, szocreál stílusú házak kerülnek eladósorba.