A tél utolsó lehelete érkezik

Átmenetileg véget ér a nyárias idő, kedden egy hidegfront érte el hazánkat, amelynek felhőzete előrevetíti a következő napokban bekövetkező lehűlést. Ez a front egy ritka és összetett légköri jelenség, amely északi hidegfrontként azonosítható.

Oroszország nyugati részein a napi középhőmérséklet 1-2 fok körül alakul, és havazás is előfordul, ami még ott is extrémnek számít májusban, és 6-10 fokkal van az átlag alatt – mondta Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak.

Magyarországon szerencsére csak a front "széle" érint minket, így komoly lehűlés nem várható, de jelentős csapadékra igen.

A front lassulása miatt térségünk felett bő egy napig hullámzik majd, kedd estétől szerda délutánig, estéig, és a keleti tájakon csütörtökön is érezhető lehet. A csapadék mennyisége és területi eloszlása kiszámíthatatlan, az előrejelzés csak nagy vonalakban lehetséges.

Kedd délután főként az északkeleti országrészben várhatók záporok, zivatarok, az éjjel érkező csapadékzóna pedig a Dunántúl déli részét érinti. Az ország területének 80-90 százalékán várható némi csapadék a következő csaknem két napban, de csak egyharmadán hullhat jelentős, 10 mm-t meghaladó mennyiség.

Jelenleg az ország minden megyéjére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, északkeleten már riasztások is vannak a zivatarok miatt, ahol a villámlás jelenti az elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Szerdára a déli megyékre is érvényes lesz ez a figyelmeztetés.

A keddi 21-27 fokot követően szerdán és csütörtökön már csak 18-23 fok között alakulnak a maximumok, ami április közepére jellemző érték. Ez a lehűlés azonban nem lesz tartós, pénteken erőteljes melegedés kezdődik.

Hétvégére igazi májusi idő várható, egy-egy záporral, zivatarral tarkított száraz, napos 20-25 fok körüli csúcsokkal. Ez a meleg idő a jövő hét közepéig kitart, amikor ismét egy pár napos hűvösebb és esősebb periódus következhet, de ennek ideje és hatása még bizonytalan. Május 19-20. környékén pedig hőhullámra számíthatunk, a meteorológus szerint ez a mostani front a tél utolsó lehelete.