A digitalizáció szerepe a magyar gyártók versenyképességében

A magyar gyártó és termelő vállalatok a digitalizáció révén tarthatják lépést a nemzetközi versenytársaikkal, és kezelhetik a munkaerőhiányt valamint az emelkedő energiaárakat.

Magyarországon számos olyan gyártó és összeszerelő vállalat található, amelyek multinacionális cégekkel állnak kapcsolatban, és ezért a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak kell megfelelniük. A munkaerőhiány és az energiaárak növekedése nehezíti a gyártósorok és logisztikai rendszerek hatékony működtetését, azonban az IT megoldások jelentős versenyelőnyt jelenthetnek számukra. Gém Péter, a 4iG Nyrt. ipari nagyvállalati értékesítési igazgatója szerint a digitalizáció fejlesztése elengedhetetlen a részletes információk megszerzéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez. A környezetvédelem és a karbonlábnyom csökkentése is a digitális erőforrások optimalizálását igényli.

A 4iG Nyrt. szakértői csapata, Steiner Gabriella, Hoffer Zoltán és Gém Péter vezetésével, hatékonyságnövelő megoldásokkal támogatja az ügyfeleket. A munkaerőhiány és az energiahatékonyság megoldásai iránti érdeklődés növekszik, és a vállalatok gyakran csak a nemzetközi minimum elvárásoknak megfelelő fejlesztéseket szeretnének végrehajtani. Azonban a problémák és lehetőségek előzetes feltárása során gyakran felmerülnek további digitalizációs lépések is. A mesterséges intelligencia (MI) iránti igény később jelentkezik, de a MI alkalmazásához szükséges elegendő rendszeradattal kell rendelkezni.

A munkaerőhiány a logisztikai feladatok elvégzését is megnehezíti, de az Automated Guided Vehicles (AGV-k) bevezetése megoldást jelenthet. Az AGILOX önjáró targoncarendszere például lehetővé teszi a termelési és szállítási folyamatok előkészítését éjszakai, robotizált műszakban, amikor az emberi irányítás, világítás és fűtés költségei megspórolhatók. Magyarországon a digitális érettség szintjei között jelentős eltérések vannak, és sok vállalat még a fejlődési folyamat elején áll. A 4iG szakértői csapata ezért komplex konzultációs feladatként közelít a digitalizációhoz, és testreszabott, mégis megfizethető csomagokat ajánl a modern automatizációs környezet kiépítéséhez.