A Magyar Telekom segít a banki csalások elleni harcban

A Magyar Telekom részt vesz egy olyan rendszer fejlesztésében, amely mesterséges intelligencia segítségével valós időben értékeli a tranzakciók csalási kockázatát, ezzel hozzájárulva a banki csalások visszaszorításához.

Magyarországon bár alacsony a visszaélések száma az elektronikus pénzforgalomban, az elmúlt években növekvő tendenciát mutatnak ezek az esetek. A technológia fejlődésével egyre több helyen válnak elérhetővé az új fizetési megoldások, még azokon a területeken is, ahol korábban a készpénzhasználat volt a jellemző.

A GIRO Zrt., amely a központi infrastruktúrákat működteti, Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) hoz létre, amely a bankok csalásszűrő rendszereit fogja kiegészíteni, nem pedig kiváltani. A Magyar Telekom megerősítette, hogy részt vesznek a rendszer fejlesztésében, amelyről a GIRO Zrt. már tavaly is beszámolt.

Gonda Gábor, a Telekom vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese szerint a pénzügyi szektorban a felhasználók ellen irányuló támadások jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel az infrastruktúra egyre ellenállóbbá válik.

A KVR mesterséges intelligencia segítségével fog működni, amely valós időben értékeli a tranzakciók csalási kockázatát és azonnal jelzést küld az érintett bankoknak. Minden banknak jogszabályi kötelezettsége lesz adatot szolgáltatni a gyanús tranzakciókról a KVR felé.

Az azonnali átutalásokat 2025. július 1-től, míg minden forint átutalást 2026. július 1-től kell majd a rendszeren keresztül lebonyolítani.