A magyar külkereskedelem márciusi teljesítménye

Másfél milliárd eurós többletet ért el a magyar külkereskedelem márciusban, azonban az export és import értéke egyaránt jelentős mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Márciusban a magyar külkereskedelem 1,5 milliárd euró (597 milliárd forint) többletet produkált. Ez a szám önmagában figyelemre méltó, bár nem rekord, hiszen a februári és a tavaly júniusi többlet még ennél is nagyobb volt. A részletek azonban kevésbé pozitív képet festenek: az export és az import értéke egyaránt csökkent, az export 15, az import pedig 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

A külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon pedig 3,0 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A kivitel értéke 12,2 milliárd eurót (4812 milliárd forintot), míg a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4215 milliárd forintot) tett ki. Az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le a kivitel 77, a behozatal 72 százalékát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatokat később fog közzétenni, de a februári számok alapján látható, hogy gépekből és szállítóeszközökből kevesebbet tudtak eladni és behozni, az élelmiszerek behozatala is csökkent, viszont gabonából többet adtak el külföldre. A magyarok vásárlóereje csökkenése miatt kevesebb külföldi árut vásárolnak, és az itthon gyártott vagy összeszerelt termékek külföldi értékesítése is visszaesett, bár ez utóbbi mértéke kisebb.