Évtizedek óta nézzük, és még mindig imádjuk a Csengetett, Mylord?-ot

Több mint harminc éve töretlen rajongás övezi a Csengetett, Mylord? brit televíziós vígjátéksorozatot Magyarországon. A sorozat népszerűségének titka talán a szórakoztató tartalomban, a remek színészi játékban, a komikus pillanatokban, vicces párbeszédekben és a kiváló magyar szinkronban rejlik.

A 90-es évek elején a közös tévénézés családi program volt, és a Csengetett, Mylord? is a közös nevetés tárgya volt. A sorozat ma is látható a TV2 Comedy-n, és a rajongók továbbra is élvezik a jól ismert poénokat. A brit színész, Jeffrey Holland, aki a sorozatban James Twelvetrees-t alakította, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent Az finom lesz! – Minden, ami Csengetett, Mylord? című könyvhöz írt előszót, amelyben a magyarországi siker okait kutatja.

A sorozat a 1920-as évek második felében játszódik, és egy brit arisztokrata család, valamint szolgálóik életét mutatja be humoros formában. A karakterek között megtalálható Lord Meldrum, Teddy, Poppy, Cissy, Lady Lavender, a komornyik Mr. Stokes, a lakáj Mr. Twelvetrees, a szakácsnő Mrs. Lipton, az inas Henry és a mosogató Mabel.

A könyvben szereplő érdekességek között olvashatunk a sorozat kezdeti nehézségeiről, a színészek közötti jó hangulatról, és arról, hogy a sorozat első jelenetében valódi veszélyben voltak a színészek. Emellett a könyv tartalmazza a próbaepizód forgatókönyvváltozatát is.

A magyar szinkron fontos szerepet játszott a sorozat sikerében, és Szinetár Miklós volt az, aki a sorozatot a magyar képernyőkre hozta. A szinkronrendező, Tomasevics Zorka elmondása szerint a színészek éjszakai munkája során kiváló hangulat uralkodott, és mindenki szerette a karaktereket.

A Helikon Kiadó mellett a 21. Század Kiadó is kiadott egy könyvet a sorozatról, a Csengetett, Mylord? – Univerzum címmel. Boromisza István munkája egy interaktív enciklopédia, amely a sorozat társadalmi-kulturális hátterét is bemutatja. A könyv történelemkönyvként is funkcionál, és részletesen tárgyalja a sorozatban megjelenő hivatkozásokat.

Mindkét kötet azoknak szól, akik mélyebben szeretnének elmerülni a Csengetett, Mylord? világában, és minden részletet megismerni a kedvenc sorozatukról.