Készen állnak a diákok a keddi matematika érettségire?

A magyarérettségi után kedden a matematika tantárgy következik, ahol a diákoknak a megváltozott vizsgakövetelményekkel kell szembenézniük. Különösen a valószínűségszámítás és statisztika területén jelentkeznek új elvárások, mint például a kvartilisek fogalma és a sodrófa-diagram ismerete.

A változások között szerepelnek a geometria témakörében történt módosítások is, amelyek azonban inkább kedvezőek lehetnek a vizsgázók számára. Az érettségin nem kell majd bizonyos témaköröket, mint például a magasság- és befogótétel ismeretét vagy a skaláris szorzat fogalmát érintő feladatokat megoldaniuk. Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója összegyűjtötte és publikálta a változásokat az Érintő című matematikai lapban egy ötrészes sorozatban, amely tartalmazza a várható feladatokat is.

A diákok számára összeállított kérdéssorban feleletválasztós és egyszerűsített feladatok találhatók, amelyek segítségével gyakorolhatják az új követelményeket. A helyes válaszok esetén zöld, a helyteleneknél pedig piros keret jelzi a válasz helyességét.

Kedd délutánra kiderül, milyen feladatokat kaptak az idei érettségizők, és az érdekesebbeket Csapodi Csabával fogják megvitatni a Telex élő adásában.

A vizsga témakörei között szerepelnek a gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok; számelmélet, algebra; függvények; geometria; valamint a valószínűségszámítás és statisztika.

A cikk végén egy konkrét sodrófa-diagramos feladat is helyet kapott, amelynek megoldását a feladat alatt olvashatják az érdeklődők.