Amerikai gazdaság: Nem olyan erős, mint várták

A nagy amerikai vállalatok ugyan több profitot termelnek, mint amire az elemzők számítottak, de a kis és közepes cégek helyzete aggasztó a gyorsjelentések tükrében, ami ellentmond a tőzsdék pozitív hangulatának. Az amerikai gazdaság teljesítménye gyengébb a vártnál, és az európai piacokon is csökken a luxuscikkek iránti kereslet.

Az S&P 500 indexbe tartozó cégek több mint 400-ának gyorsjelentése alapján 79 százalékuk felülmúlta az elemzői várakozásokat, de az átlagos részvény csupán 0,1 százalékkal múlta felül az indexet, ami majdnem négy éve nem látott gyengeséget jelez. A piac a jó számokat csak szerényen honorálja, míg a gyengébb teljesítményt szigorúbban bünteti. A vállalatok közül mindössze 18 százalék nyilatkozott optimistán saját kilátásaikról, ami a legalacsonyabb arány a pandémia kezdete óta.

Az Amazon részvényei 6 százalékkal emelkedtek az erős gyorsjelentés után, míg az Apple részvényei 10 százalékkal ugrottak meg a rekordösszegű részvény-visszavásárlási terv bejelentésekor. Az amerikai gazdaság azonban lassul, az első negyedévben a GDP csupán 1,6 százalékkal nőtt éves szinten. Az S&P 500 index cégeinek profitnövekedése meghaladta a 10 százalékot, de a kis- és középvállalatokat képviselő Russel 2000 index cégeinek nyeresége 8,4 százalékkal csökkent.

A chipgyártók esetében a piac 40 százalékos profitnövekedést vár a második negyedévre, de még ez sem biztosíték a sikerre, hiszen az Intel és az AMD részvényei csökkentek a gyengébb kilátások miatt. Európában az Euro Stoxx 600 index fél százalékkal esett, a luxuscikkeket gyártó cégek részvényei pedig jelentős mértékben zuhantak az inflációs aggodalmak és az ázsiai piacok lassulása miatt.

Az S&P 500 index lassan emelkedik az április eleji korrekciós hullámból, de nincs egyértelmű jel arra, hogy a korrekciós időszak véget ért volna.