Donáth Anna szerint a választók megérdemlik a nyilvános vitát

Magyar Péter, aki a TISZA párt politikáját képviseli, nem kíván részt venni az ATV, az RTL és a Partizán által szervezett választási vitákon, és kizárólag a köztévén hajlandó vitázni ellenfeleivel. Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője úgy véli, hogy a választóknak joga van megismerni a pártok Európa-politikáját egy nyilvános vita keretében.

Donáth Anna a Facebookon keresztül fejtette ki véleményét, miszerint a választók megérdemelnének egy személyes vitát, ahol tájékozódhatnak a TISZA, a Momentum és a többi párt Európa-politikájáról, különösen az Európai Parlamenti választások előtt egy hónappal. A Momentum elnöke hangsúlyozta, hogy a demokratikus közélet egyik alapvető eleme a választás előtti vita, és kijelentette, hogy ő maga részt fog venni a vitákon, mivel ezt kötelességének érzi.

Donáth szerint a TISZA és a Momentum Európa-politikája közötti különbségek nyilvánvalóak, és a választóknak joguk van ezeket megismerni a június 9-i döntés előtt. A legfrissebb posztjában Donáth Anna arról írt, hogy Magyar Péternek kötelessége lenne leülni vitázni az ellenzéki listavezetőkkel vagy jelöltekkel is, nem csak a köztévében, hiszen szerinte ott 14 éve nem volt érdemben politikai vitaműsor és most sem lesz.

Magyar Péter kijelentette, csak a köztévé által szervezett vitán hajlandó részt venni, a Partizánén például nem – írja a pártelnök, aki hozzáteszi, hogy a köztévében 14 éve nem volt egyetlen politikai vita sem és ne legyenek Magyarnak illúziói, most sem lesz.

Donáth Anna kifejtette, hogy a választás előtti vita a demokrácia hozzátartozó eleme, így ő ott lesz a vitákon, mert kötelességének érzi a részvételt. "Bizalmat kérünk, és tisztelet tanúsítunk az ellenfeleinkkel és a választókkal szemben" – zárja gondolatait Donáth Anna.

Az Indexen is beszámoltak arról, hogy a héten megtartották az első vitát az EP-választás aspiránsai között az Országos Közös Akarat, az Egységes Diákfront és a Civil Bázis Egyesület szervezésében, viszont erről hiányzott Deutsch Tamás a Fidesz-KDNP-től és Magyar Péter a TISZA Párttól.

Pedig érdemes lett volna eljönniük erre a civilek által szervezett vitára. Mert egy demokrata nem fél – a vitától sem – írta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, aki nem csak ezért konfrontálódott Magyarral.

EP-listavezetői vitát szervez a Partizán is, viszont ezen sem lesz ott a kormánypárt képviselője, hiszen Deutsch Tamás elutasította a vitában való részvételt, míg Magyar Péter, a TISZA Párt listavezetője nem válaszolt a felkérésre a megadott határidőig.