A járványok és a tudomány küzdelme a 18-19. században

A BBC History magazin májusi számában Simon Schama, a Columbia Egyetem professzora beszél a múlt századok járványairól és a tudomány küzdelméről azok ellen. Az interjúban a himlő, a pestis és a kolera terjedésének történetét és tanulságait tárgyalja.

A himlő Európában hihetetlenül ragályos és pusztító volt, minden harmadik fertőzöttet megölve. A 18. század elejére a pestis visszahúzódott, de a himlő elleni harcban száz éven belül áttörés történt az első tömeges oltási kampánnyal. Nagy-Britanniában a királyi család támogatása és Lady Mary Wortley Montagu meggyőződése segített az oltások elfogadásában. A papság egyes tagjai ellenálltak, de az 1720-as évekre az oltás már széles körben elterjedt.

A kolera a 19. század elejéig szinte ismeretlen volt Európában, de a fejlődés paradoxonja, hogy a szállítási és közlekedési forradalom elősegítette a kórokozók terjedését. John Snow londoni orvos felfedezése, hogy a kolera víz által terjedő betegség, nem oldotta meg teljesen a problémát, mivel a kórokozók más módon is terjedhettek. Robert Koch 1883-ban azonosította a kolerát okozó baktériumot, ami új megvilágításba helyezte a betegség terjedését.

Adrien Proust, Marcel Proust édesapja, orvosként a Nemzetközi Egészségügyi Konferenciák központi alakja volt, és a kolera megfékezésére karantént és nemzetközi egészségügyi szervezetet javasolt. A brit gyarmati érdekek és a vallási érzékenységek azonban akadályozták a tudományos eredmények elfogadását.

Waldemar Haffkine, egy odesszai zsidó, aki a Pasteur Intézetben dolgozott, a kolera elleni vakcina kifejlesztésében ért el áttörést. Indiában azonban a helyi egészségügyi hatóságok ellenállása és a brit gyarmati politika nehezítette a munkáját. Haffkine vakcinákat tömegesen előállító üzemet hozott létre Bombay-ben, és a pestis elleni küzdelemben is jelentős szerepet játszott. Az 1890-es évek közepétől az 1920-as évek elejéig a pestis körülbelül 12 millió ember halálát okozta. Haffkine-t egy tragédia után megalázták és elbocsátották, de Ronald Ross kampánya végül tisztázta a nevét.

Schama könyve a tudomány melletti kiállás, amely a tudomány iránti csodálat mellett a gyanakvás és bizalmatlanság ellen is harcol. Az interjút Litván Dániel fordította a BBC History magazin májusi számában.