A Samsung gödi gyárának környezethasználati engedélye ideiglenesen felfüggesztve

A Samsung gödi akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét a bíróság ideiglenesen felfüggesztette, ami elméletben a gyár leállását vonná maga után, de a valóságban a termelés folytatódik.

Egy hete a bíróság döntése értelmében a Samsungnak le kellett volna állítania a termelést a jogi ügy másodfokú lezárásáig, azonban a gyár továbbra is működik, és nem várható, hogy bárki leállíttatná. Magyarországon a nagyobb ipari üzemeknek egységes környezethasználati engedélyre van szükségük, amelyet a hatóságok 2023-ig nem követeltek meg a Samsungtól, annak ellenére, hogy a cég a második legnagyobb árbevételű gyár lett az országban.

A kormányhivatal tavaly júniusban állapította meg, hogy a Samsung engedély nélkül kezdte meg tevékenységét, és ennek eredményeképpen egy tíz évre szóló környezethasználati engedélyt adtak ki a cégnek. Ezt az engedélyt támadta meg a Göd-ÉRT Egyesület, mivel szerintük a gyár nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak.

A Budapest Környéki Törvényszék halasztó hatályú végzést hozott, amely felfüggeszti az engedély végrehajthatóságát a bírósági eljárás végéig. Kiss Csaba, az EMLA Egyesület igazgatója szerint a Samsungnak azonnal le kellett volna állítania a hőtermelést és az akkumulátor-gyártást, de Magyarországon nincs hatékony eszköz a bírósági végzések végrehajtására.

A civilek szerint a Samsung szabálytalanul kapta meg az engedélyt, mivel a gyár zajszennyezése átlépi a törvényben szabályozott határértéket, és a szennyvíz-kibocsátásuk kétszerese a váci szennyvíztisztító napi kapacitásának. A Göd-ÉRT Egyesület független igazságügyi környezetvédelmi szakértő bevonását és az engedély felfüggesztését kérte, amit a bíróság április 23-án meg is tett.

A Samsung gödi gyára jelentős árbevételt realizál, 2021-ben több mint 600, 2022-ben pedig már több mint 1600 milliárd forintot, és egy hónapos leállás több százmilliárd forintos kiesést jelentene a cégnek. A gyár engedélyeztetése és ellenőrzése a kormányhivatalok feladata, amelyek élén politikai alapon kinevezett főispánok állnak, így a döntések gyakran politikai befolyásoltságot tükröznek.

A Samsung korábban több kisebb büntetést kapott különböző szabálytalanságok miatt, de ezek az összegek elenyészőek a cég által kapott állami támogatásokhoz képest. A magyar állam célja, hogy az országot akkumulátorgyártó nagyhatalommá tegye, és ennek érdekében támogatja az ázsiai cégek letelepedését, gyakran a szabályok figyelmen kívül hagyásával.

A cikk megírása előtt a szerzők megkeresték a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a gödi Samsung SDI-t, de nem kaptak választ a kérdéseikre.