Zivataros időjárás és figyelmeztetések számos vármegyében

Pénteken a Kiderül előrejelzése szerint többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, azonban az északkeleti területeken hosszabb időre is kisüthet a nap. Az esőzések északkeleten és keleten fokozatosan megszűnnek, míg a délnyugati részeken újra és újra eső, záporok és helyenként zivatarok várhatók, különösen a Dunántúlon, ahol jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

A nap második felében a csapadékhajlam általában csökken. A keleti, délkeleti szél élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, és a zivatarok környezetében is előfordulhat szélerősödés, akár viharossá is alakulhat. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15 és 27 fok között alakulnak, ahol a délnyugati, csapadékosabb területeken mérik az alacsonyabb, míg északkeleten a magasabb értékeket. Estére a hőmérséklet 12 és 18 fok közé hűl.

A met.hu információi alapján péntekre az ország egyes részeire kiadós eső, felhőszakadás és zivatar miatt adtak ki figyelmeztetéseket. 15 vármegyére zivatar veszély miatt riasztást adtak ki, és az ország nagy részén sárga jelzés van érvényben.

A változékony időjárásban jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki az ország két vége között: délnyugaton 15-16 fok lehet, északkeleten pedig 26-27 fokig is melegedhet a levegő, így akár 10-12 fokos különbség is lehet például Nagykanizsa és Záhony között.

Szombaton hosszabb időszakokra kisüthet a nap, de elszórtan zápor, helyenként zivatar kialakulhat, nagyobb számban ismét a Dunántúlon. Északnyugaton erős lesz az északnyugatira forduló szél. A legmelegebb órákban 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap a kezdeti napos időt egyre több gomolyfelhő zavarhatja meg, és főként az ország északi felén záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amiket helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A déli, délnyugati szél sokfelé feltámad, a zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. 21-27 fok várható.