Oroszországi gabonatermés csökkenésére számítanak

Két orosz mezőgazdasági intézet előrejelzése szerint az idei gabonatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, főként a déli régiókat érintő szárazság következtében.

Az IKAR orosz agrárpiaci konjunktúra intézet a 2023-as gabonatermésre vonatkozó becslését 146 millió tonnáról 142 millió tonnára csökkentette, mivel 2022-ben 144,9 millió tonna gabonát arattak az országban. Az intézet a búzatermésre vonatkozóan is mérsékelte az elvárásokat, 93 millió tonnáról 91 millió tonnára, amely az előző évben 92,8 millió tonna volt.

Dmitrij Rilko, az IKAR vezérigazgatója elmondta, hogy a szárazság különösen a déli három fő gabonatermő vidéket, a rosztovi, a krasznodari és a sztavropoli területeket érinti, de a csapadék hiánya a voronyezsi és a volgográdi régió egyes részein is problémát jelent.

Vlagyimir Petricsenko, a ProZerno gabonapiaci elemző cég vezetője szerint, ha a közeljövőben nem esik csapadék a déli térségekben, az idei gabonatermés akár a 140 millió tonnát sem érheti el, és a búzatermés is lecsökkenhet 88 millió tonnára.