Európa legértékesebb gyógyszergyártójának árfolyama esik az elhízás elleni gyógyszerpiaci verseny fokozódása miatt

A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó cég árfolyama jelentős esést szenvedett, miután az amerikai rivális Amgen kedvező eredményeket közölt a MariTide nevű kísérleti elhízás elleni gyógyszerével kapcsolatban. Az Amgen által csütörtökön közzétett időközi vizsgálati adatok hatására a Novo Nordisk részvényei értékük egy részét veszítették el.

Az Amgen által közzétett, bátorító időközi eredmények után a Novo Nordisk árfolyama 3,8 százalékot esett. A MariTide sikeres piacra lépése esetén a Novo Nordisk Wegovy és az Eli Lilly Zepbound termékeivel versenyezne.

David Evans, a Kepler Cheuvreux elemzője szerint a Novo Nordisk árfolyamának esésében szerepet játszhatott az Amgen pozitív kommentárja, valamint az árképzési aggályokra adott folyamatos negatív reakció. Az elhízás elleni készítmények piacának versenye egyre élesedik, és a piacot az évtized végére akár 100 milliárd dollárra is becsülik.

Annak ellenére, hogy a Novo Nordisk árfolyama ma esett, az év eleje óta még mindig 20 százalékos pluszban van. Az Amgen azonban nem közölt részleteket a MariTide vizsgálat tényleges adatairól.