Új funkciók érkezhetnek az iPhone-os Safari böngészőbe

Az iOS 18 frissítésével az iPhone felhasználók új funkciókat élvezhetnek majd a Safari böngészőben, többek között reklámblokkolót és mesterséges intelligenciával működő szövegösszegzést.

Az Apple Insider információi szerint az Apple eszközeinek böngészője, a Safari, az iOS 18 MI-újításaival összhangban mesterséges intelligenciára épülő funkciókat kaphat. Ezek a funkciók a készüléken magán futnak majd, ami adatvédelmi előnyökkel járhat.

Az újítások között szerepelhet egy olyan vezérlő is, amely lehetővé teszi a webhelyek bizonyos részeinek, például a hirdetéseknek az elrejtését. A Safari ezt a felhasználói döntést megjegyzi, így a későbbiekben az adott oldalakon az elrejtett elemek nem jelennek meg újra.

Az intelligens keresés és a szövegek összegzésének lehetősége is bekerülhet a böngészőbe, hasonlóan más böngészőkben már meglévő funkciókhoz. A Safari egy nyelvi modellt használva azonosíthat majd témákat és kulcsmondatokat a weboldalakon, amelyek alapján összegzi a tartalmat.

A Safari megjelenése is megújulhat, a tervek szerint a szétszórt funkciókat egyetlen, a címsorból lenyitható menüpontba szervezik majd.

Az Apple Insider előrejelzése szerint 2025-ben egy MI-alapú vizuális keresési funkció, a Visual Lookup is bevezetésre kerülhet a Safariban, amely képes lesz azonosítani a képeken lévő tárgyakat.

A Statcounter adatai alapján a Safari a világ második legnépszerűbb böngészője 18,04 százalékos piaci részesedéssel, bár jelentősen lemaradva a Google Chrome mögött, amely 65,42 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Fontos megjegyezni, hogy a Chrome minden platformon elérhető, míg a Safari csak az Apple saját eszközein fut.

Az Apple hivatalos bejelentéseit a júniusi WWDC konferencián várják.