Az euroövezet munkanélküliségi rátája rekordalacsony szinten marad

Március hónapban is folytatódott az euroövezet munkanélküliségi rátájának rekordalacsony szinten való tartása, a negyedik hónapban is 6,5 százalékon állt az arány az Eurostat adatai szerint.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján a márciusi adatok összhangban voltak a piaci várakozásokkal. Az EU egészében is csökkenést figyelhettünk meg, ahol a munkanélküliségi ráta 6,0 százalékra mérséklődött a februári 6,1 százalékról, ami szintén rekordalacsony értéknek számít. Egy évvel ezelőtt, 2023 márciusában az euroövezetben 6,6 százalékos, míg az EU-ban 6,0 százalékos volt a munkanélküliség.

A márciusi adatok szerint azonban jelentős eltérések figyelhetők meg az egyes tagállamok között. Spanyolországban a legmagasabb, 11,7 százalékos munkanélküliségi rátát regisztrálták, míg Görögországban ez az arány 10,2 százalék volt. Franciaországban és Olaszországban is magasabb az EU átlagánál, 7,3, illetve 7,2 százalékos munkanélküliségi rátát mértek. Magyarországon viszont kedvezőbb a helyzet, itt 4,3 százalékot mértek. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátákat Lengyelországban és Csehországban jegyezték fel, mindkét országban 2,9 százalékos volt az arány, míg a nagyobb gazdaságok közül Németországban 3,2 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak.