A japán SLIM holdszonda meglepetésre túlélte a holdi éjszakát

A japán SLIM holdszonda minden előzetes várakozást felülmúlva túlélte a holdi éjszakát, amely körülbelül két hétig tart és a hőmérséklet akár -133 Celsius-fokig is lehűlhet.

A CNN szerint a SLIM holdszonda már a harmadik holdi éjszakát is sikeresen túlélte, ami különösen figyelemre méltó, mivel az eszközt nem úgy tervezték, hogy ilyen extrém körülmények között is működőképes maradjon. A Holdon eltöltött éjszakák során a szonda képes volt alvó állapotba kapcsolni, majd újra aktiválódni.

A japán űreszköz január 19-én ért földet a Holdon, ezzel Japán az ötödik ország lett, amely sikeresen landolt az égitesten, az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után. A leszállás azonban nem ment zökkenőmentesen, mivel a szonda fejjel lefelé, az orrán landolt. Ennek ellenére a szonda működőképes maradt és fotókat is küldött vissza a Földre.

A japán űrügynökség Twitter-üzenetében erősítette meg, hogy a SLIM sikeresen átvészelte a harmadik holdi éjszakát, és 2024. április 23-án újabb képet küldött a Hold felszínéről. A kép a navigációs kamerával készült, és a rövid árnyékok miatt a Hold különösen világosnak tűnik.

Jelenleg a SLIM ismét alvó állapotban van, és a szakértők reménykednek, hogy a következő holdi nappal kezdetén, május közepén a szonda negyedik alkalommal is felébred majd és folytatja működését.