A Revolut sorsa a mérlegelés középpontjában

A fintech iparág figyelmét a Revolut sorsa köti le, amely bár kiemelkedő ügyfélszámmal rendelkezik, a nyereségesség terén még nem ért el áttörést.

A latin-amerikai Nubank, amely a kontinens legnagyobb neobankja, 95 millió ügyféllel büszkélkedhet. A cég 2023-ban ért el először nyereséget, 67 százalékos árbevétel-növekedéssel és 1,03 milliárd dolláros profitot realizálva. A Nubank sikereit az agresszív piaci terjeszkedésnek köszönheti, hiszen már az ötödik legnagyobb bankként van jelen a kontinensen, és új piacokra, mint Mexikó és Kolumbia, is belépett. A vállalat folyamatosan bővíti szolgáltatásait, például személyi kölcsönöket is kínál már ügyfeleinek.

A Revolut esetében 2021-ben jelent meg először a nyereség, és az azt követő évben is pozitív eredményt mutatott, azonban a bevétel növekedése nem párosult hasonló mértékű profitnövekedéssel. 2022-ben 1,15 milliárd dolláros bevétel mellett csupán 7 millió dolláros nyereséget ért el.

Elemzők szerint a Revolut árbevétele 2023-ban várhatóan eléri az 1,875 milliárd dollárt, ami 63 százalékos növekedést jelentene az előző évhez képest. A vállalat ügyfélszáma tavaly elérte a 40 milliót, ami jelentős mértékben növelte a cég értékét a tulajdonosok szemében, így a Revolut piaci értéke jelenleg 25,7 milliárd dollár.

A Starling Bank, amely 3,6 millió ügyféllel rendelkezik, 2022-ben 566 millió dolláros bevételt ért el, ebből 179 millió dollár profitot realizált. A brit neobank, bár tízszer kevesebb ügyféllel rendelkezik a Revolutnál, mégis majdnem azonos betétállománnyal büszkélkedhet.

A Revolut 40 millió ügyfele összesen 15,5 milliárd dollárt, míg a Starling Bank 3,6 millió ügyfele 13,1 milliárd dollárt tart a számláin.