Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építése

Akár már holnap megkezdődhetnek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építkezési előkészületei, és 2027 őszére várhatóan elindulhat az oktatás az új épületekben.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Lánszki Regő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy a kisebb méretű campusok nem lennének képesek a kor elvárásainak megfelelően működni. Az államtitkár kiemelte, hogy az igazi műemlékvédelem az értékkel bíró épületeket felkarolja és olyan egységbe integrálja, amitől ezek nemcsak megújulnak, hanem hosszú távon fenntarthatóvá válnak. Ezenkívül társadalmi egyeztetést terveznek a lakókkal arról, hogy milyen további fejlesztéseket végezzenek el a környéken.

A projekt jogi akadályokkal is szembesült

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új budapesti campusának létrehozása kapcsán korábban a Magyar Rádió egykori épületének felhasználása is szóba került. Pikó András polgármester az Indexnek adott márciusi interjújában beszélt az ügyről. A kerületi önkormányzat védelem alá helyezte az épületet és változtatási tilalmat javasolt, amit a Fővárosi Kormányhivatal megtámadott, mivel a jogszabályok szerint változtatási tilalmat csak legalább telektömb nagyságú területre lehet elrendelni, nem egyes épületekre. A kormányhivatal szerint az önkormányzat visszaélt a jogalkotói hatalmával, mivel a helyi jogszabály nem ütközhet magasabb jogszabályba.

Az önkormányzat válasza szerint a változtatási tilalom az érintett területre írható elő, és a kormányrendeletek sem zárják ki ennek elrendelését. A képviselő-testület álláspontja szerint jóhiszeműen, a hatályos jogszabályok betartásával jártak el.

A vita jogi útra terelődött, és a kormányhivatal a Kúria Önkormányzati Tanácsához fordult, amelynek tanácsa a kormányhivatalnak adott igazat. A Kúria szerint a rendelet már a megalkotásakor sem felelt meg a központi építésügyi jogszabályoknak, és az önkormányzatnak módosítania kellett volna rendeletét, ha az magasabb szintű jogszabállyal ellentétessé válik. Mivel az önkormányzat nem volt hajlandó ezt megtenni, a Kúria visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a rendeletet.