Mini-Dubaj projekt a Rákosrendezőnél: Megszavazták a törvényjavaslatot

A magyar parlament kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a mini-Dubajként ismert rákosrendezői beruházásról szóló Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködést rögzíti.

A megállapodás értelmében a magyar kormány kötelezettséget vállal arra, hogy a fejlesztési területet az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt vállalat részére értékesíti, és a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősíti. Emellett a kormány vállalja a szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítását is. A törvényjavaslat szerint a kormány ígéretet tesz arra, hogy a fejlesztések – amennyiben ez lehetséges – a kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal legyenek értékesíthetőek.

A beruházás kapcsán azonban vita alakult ki a lakosság körében. Egy környezetvédő a Blikknek nyilatkozva felhívta a figyelmet a beruházás lehetséges veszélyeire, mint például a családok kitelepítése és a Hősök tere örökségvédett látképének tönkretétele.

A témában a közvélemény véleményét is kikérte a sajtó, ahol az olvasók szavazhatnak arról, hogy szerintük szükség van-e a mini-Dubajra Budapestre. A szavazás 17 óráig tart.