Végleges: a református egyházé a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

Az országgyűlés döntése értelmében a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet ingyenesen került a Magyarországi Református Egyház tulajdonába, ahol a betegellátás változatlan formában folytatódik.

Az intézményben minden eddig oda járó beteget változatlanul kezelnek. A 2023. évi LXXXVII. törvény értelmében az egyház ingyenesen, nyilvántartási értéken kapta meg az intézetet, a hozzá tartozó ingóságokkal és vagyoni értékű jogokkal együtt, valamint az ingatlant terhelő kötelezettségeket is átvállalta. A törvényben foglaltak szerint az egyház köteles figyelembe venni a környezet- és természetvédelmi szempontokat, különösen a biológiai sokféleség védelmét és fenntartását. Amennyiben az egyház megszüntetné a fenntartói jogviszonyát, az intézet automatikusan visszakerül az állam tulajdonába.

A törvény hatályba lépésének időpontja 2023. március 1. volt, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter határozata is megerősített. Az intézet, most már Református Pulmonológiai Centrum néven, változatlan helyszínen, kapacitással és területi ellátási kötelezettségekkel látja el a betegellátást. A betegek a szolgáltatásokat a megszokott módon és formában vehetik igénybe.

Törökbálint a Dunamelléki Egyházkerület része, amelyet Balog Zoltán püspök vezet, és ahol a püspök személyesen is tartott már szemlét az intézményben.

A gyermekvédelmi törvény tervezete számos problémát nem old meg.

Április 23-án benyújtották az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely huszonkét jogszabályt érint. A törvénycsomag értelmében a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, és büntetést vonhat maga után, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai nem jelzik a veszélyeztetett gyerekeket. A HVG és a Blikk szerint azonban nem világos, hogyan védekezhetnek azok, akiket esetlegesen bosszúból vádolnak meg, és nemrég egy férfi megfenyegette a gyámügyi intézőt, hogy megöli, mert nevelőszülőknél helyezték el a gyermekeit.

A törvénycsomag része egy szigorú alkalmassági vizsgálat is, amelyet a gyermekvédelmi intézményeknél dolgozók esetében végeznek el, és amelynek során az NVSZ ellenőrzi az életvitelüket és megbízhatóságukat. A pszichológiai vizsgálatok szakmai protokollját Pintér Sándor miniszter jóváhagyása szükséges. A TASZ szerint az NVSZ nem alkalmas a gyermekvédelemben dolgozók ellenőrzésére, és aggodalmakat fejeznek ki a szigor miatt, ami tovább súlyosbíthatja a már meglévő munkaerőhiányt. A szakemberek szerint a törvényjavaslat nem biztosít elegendő ellenőrzést azokon a területeken, ahol a legtöbb visszaélés történik, mint például az alapítványi gyermekotthonokban és az egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatokban.