„Azon gondolkodunk, hogy bezárunk” – Kétségbeejtő a kis benzinkutak helyzete

A Mol lépése, mely 10 forinttal csökkentette az üzemanyag árait, a nagy forgalmazók között dicséretet kapott, de a kis benzinkutak számára komoly kihívást jelent. A családi vállalkozások nem tudnak lépést tartani az árpolitikával, és az ársapkától is tartanak.

A Mol által bevezetett árcsökkentés, amely 10 forintos mértékű volt, a nagy forgalmazók körében pozitív fogadtatásra talált, még ha ez a saját profitjuk csökkenését is jelenti. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is üdvözölte a döntést. Azonban a kisebb, családi vállalkozásban működő benzinkutak számára ez a helyzet tarthatatlanná válik, mivel nem képesek követni a nagyok árpolitikáját.

Egy tiszántúli családi benzinkutas, Éva beszámolója szerint az előző ársapka óta még nem tudtak talpra állni, hiszen az intézkedés következtében 8 millió forintos veszteséget szenvedtek el, amiből csupán 1 millió forintot sikerült kompenzálniuk a kereslet visszaesése miatt. Az újabb árpolitikai változások és az ársapka lehetősége miatt a kis benzinkutak jövője bizonytalan, és sokan már a bezárás gondolatával is foglalkoznak.