Eladók figyelem, nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Hiába futott fel az ingatlanpiaci kereslet az idei első hónapokban, a „csúcspiac” még messze van, ahogy ott sem tart még a piac, hogy árat lehessen emelni, bármennyire is szeretnék az eladók. A dél-budai piac szemüvegén keresztül mutatjuk meg az ingatlanpiaci aktualitásokat.

Az idei év első néhány hónapjában gyorsulni kezdett a dél-budai ingatlanpiac is a tavalyi év erőteljes visszaesését követően, ami egyelőre nem járt az árak emelkedésével. A lendület egyértelműen a hitelezés újbóli beindulásának köszönhető.

2023 az elmúlt 15 év legnehezebb éve volt a hazai ingatlanpiacon, így Dél-Budán is, ahol rendkívül nagymértékű tranzakciószám-csökkenés következett be. Ezzel szemben az idei év első negyedévében mintegy 25–30 százalékos növekedés következett be a tranzakciószámokban a tavalyi év azonos időszakához képest.

A hitelezés ismételt beindulása, a hitelfelvételek száma és a beérkezett kérelmek növekedése mellett a csok plusz nem hozza azokat a számokat, melyeket sokan reméltek tőle. Óvatosan, lassan, de a befektetők is megindultak az ingatlanokért, ami összefüggésben áll az állampapírok kamatainak jelentős mértékű csökkenésével.

Nem tart még ott a piac

A XI. és XXII. kerületekben az árak emelkedése egyelőre nem következett be, legfeljebb az újépítésű ingatlanok piacán tapasztalható minimális mértékű drágulás. Jelenleg átlagosan 5–10 százalék közötti túlárazottsággal lehet találkozni a gyorsan forgó, 2–3 szobás lakások piacán.

A nagyobb alapterületű, nagyobb szobaszámú ingatlanoknál kevésbé hajlamosak túlárazásra az eladók, és rugalmasabbak az árral, rendszeresen előfordulnak ebben a szegmensben 15–20 százalékos alkuk. Az értékesítési idők a nagyobb, korszerűtlen házaknál 6 hónap és 2 év között alakulnak, míg a panellakásoknál 60–90 napos értékesítési idővel lehet számolni.

Millió körüli négyzetméterárak

A leginkább keresett kategóriába az 1–3 szobás, maximum 60–65 négyzetméteres alapterületű, jó állapotú, jó helyen lévő, emeleti, erkélyes lakások tartoznak. A XI. és XXII. kerületekben a négyzetméterárak 1,5 millió forintnál kezdődnek, míg a panellakásoknál 800–900 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal számolhatnak a vásárlók.

A téglaépítésű lakások a paneleknél 10–15 százalékkal drágábban kelnek el, tehát ebben a szegmensben átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárakról beszélhetünk.

Dübörög a bérlői piac

A kiadó lakások piacán továbbra is óriási a kereslet, és az árak is folyamatosan emelkednek. Jó helyen lévő, átlagos állapotú, másfél–kétszobás panellakás esetén a havi bérleti díj közelíti a 200 ezer forintot. A téglalakásoknál 10 százalékkal magasabb bérleti díjakra számíthatnak a bérlők.

Az iroda optimista várakozásai szerint az idei év akár 20 százalékos tranzakciószám-növekedést is hozhat 2023-hoz képest. Azonban a növekedés törékeny, és egy-egy intézkedés vagy váratlan politikai történés könnyen megakaszthatja a kialakult lendületet.