A munkavállalói résztulajdonosi programok előnyei

A munkaerő megtartása és a fluktuáció csökkentése érdekében a vállalatoknak vonzó juttatási csomagokat kell kialakítaniuk, amelyek a bérezési csomagok mellett alternatív megoldásokat is kínálnak. A HR szerepe kiemelkedően fontos a vállalatok működésében, különösen a munkaerőhiány és a munkaerő költségeinek emelkedése miatt. A munkavállalók elégedettségét és a vállalat számára is vállalható juttatási csomagok biztosítása a HR feladata.

A fizetés önmagában nem mindig elegendő a munkavállalók hosszú távú motiválására, figyelembe véve a megélhetési költségeket. A bérezési csomagok így meghatározóak lehetnek abban, hogy egy munkavállaló marad-e a jelenlegi munkahelyén.

A vállalkozások számára kihívást jelent a vonzó juttatási csomagok kialakítása az inflációs környezetben, mivel a megemelt bér az alapja a következő emelésnek. Ezért a munkáltatók az ideális juttatási kombinációk keresésére összpontosítanak, amelyek vonzóak, de nem növelik jelentősen a munkaköltségeket és az adókat.

A cafetéria-elemek szűkítése és az alacsony értékű adómentes elemek korlátozott mozgásteret engednek a változatos és figyelemreméltó csomagok kialakítására. A magasabb beosztású vagy fizetésű munkavállalók számára a SZÉP-kártya éves maximuma és a hagyományos juttatások, mint például a bónuszrendszerek, egészségügyi juttatások és vállalati autók, nem feltétlenül vonzóak.

Ebben a helyzetben a munkavállalói résztulajdonosi programok (MRP-k) jelenthetnek megoldást, amelyeket nemcsak a multinacionális óriások és részvénytársaságok, hanem kft.-k és külföldi társaságok leányvállalatai is alkalmazhatnak. Az MRP-k közvetlen érdekeltséget teremtenek a munkavállalók számára a cég sikerében, mivel a juttatásokat a cég eredményéhez kötik.

Az MRP részesedés szerzése nem jár adófizetési kötelezettséggel sem a magánszemély, sem a társaság oldalán, ami kedvezőbb konstrukciót kínál más részvényjuttatási programokkal szemben. A megszerzett jövedelmek tőkejövedelmek, amelyekre csak 15%-os személyi jövedelemadó és bizonyos körülmények között szociális hozzájárulási adó kötelezettség merül fel.

A részesedés megszerzéséhez nem szükséges hosszabb ideje a cég alkalmazásában állni, a minimális időtartamot az MRP alapításakor lehet meghatározni. A tulajdonrész az MRP szabályzata szerint értékesíthető vagy örökölhető.

A kft.-k számára is lehetséges MRP programot elindítani, amennyiben a munkavállalóik különleges MRP-t hoznak létre meghatározott időre, legalább tíz évre. Ebben az esetben a tagok élvezhetik a kedvező adószabályok előnyeit bizonyos feltételek mellett.

A Munkavállalói Résztulajdonosi Programok létrehozása költségekkel, adatszolgáltatási és adminisztrációs teherrel járhat, amelyek kezelésében tapasztalt tanácsadók nyújthatnak segítséget. A vállalat juttatási csomagjainak optimalizálása és más juttatásokkal való összehangolása hozzájárulhat a kulcsfontosságú alkalmazottak és a felsővezetők motiválásához és magasabb teljesítményéhez.