Új gyermekvédelmi törvénycsomag tervezete

A kormány által benyújtott új gyermekvédelmi törvénycsomag szigorításokat vezetne be a gyermekvédelmi dolgozók életvitelének ellenőrzésére, a szexuális bűncselekmények elévülési idejére, valamint a gyerektáboroztatás feltételeire. A változtatások hátterében többek között a bicskei gyermekotthonban történtek állnak.

A javaslat részeként a gyermekvédelmi dolgozók életvitelét is szemügyre vennék, beleértve azt is, hogy milyen gyakran és milyen szórakozóhelyekre járnak, valamint mit csinálnak szabadidejükben. A törvénycsomag a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elévülésének eltörlését, valamint a bántalmazásról tudomással bírók szigorúbb büntetését is tartalmazza. A gyerektáborok szervezésének feltételeit szigorítanák, és feketelistára tennének bizonyos internetes oldalakat.

Az Országgyűlés 2021-ben fogadta el a pedofilellenes törvényt, amelyet a most benyújtott módosítások tovább szigorítanának. A törvény felülvizsgálata a bicskei gyermekotthon eseményei nyomán vált szükségessé, ahol a köztársasági elnök kegyelmet adott az igazgatóhelyettesnek, aki korábban a pedofil igazgató elleni vallomások visszavonására kényszerítette az otthon lakóit.

A törvénycsomag a következő szigorításokat javasolja:

  • Az elévülés eltörlése a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények esetén.
  • Az elkövetők nem kaphatnának erkölcsi bizonyítványt.
  • A feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének megvonása.
  • A reintegrációs őrizetből való kizárás.
  • Az Alaptörvény szerinti kegyelmezési lehetőség kizárása.
  • A külföldön elkövetett bűncselekmények miatt is bekerülés a pedofil-adatbázisba.
  • A gyámjául kijelölt személy elleni tiltakozás lehetősége a gyermek részéről.
  • A bántalmazásról való nem szólás büntetése.

A gyermekbántalmazás esetén a jelzési kötelezettség bővítését is tervezi a kormány, amely a nevelőszülői hálózatokat is bevonja a jelzési folyamatba.

A gyermekvédelmi dolgozók pszichológiai alkalmassági vizsgálatának bevezetése, valamint a kifogástalan életvitel ellenőrzése is része a tervezetnek. A kifogástalan életvitel évente egyszer ellenőrizhető, és szükség esetén soron kívüli vizsgálat is lehetséges. A pszichológiai alkalmassági vizsgálatot a belügyminiszter által jóváhagyott szakmai protokoll alapján végeznék, és a vizsgálatokat kétévente megismételnék.

A gyerektáborok szervezésének feltételei is szigorodnának, csak erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező személyek dolgozhatnának ilyen helyeken. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizné.

Az internetes feketelisták bevezetése is a javaslat része, amely a pornográf tartalmak szűrését célozza meg. Az NMHH állítaná össze a listát, és a szülők kérésére a szolgáltatóknak biztosítaniuk kellene a szűrési lehetőséget.

A munkavállalóknak egy adatlapot kellene kitölteniük, ahol többek között rákérdeznének arra, van-e hatósági bizonyítványuk, kitüntetésük, folyamatban lévő fegyelmi eljárásuk, milyen gazdasági érdekeltségük van, mennyi a jövedelmük, mi a szabadidős tevékenységük, például a sport vagy kulturális érdeklődésük, a hobbijuk, és milyen szórakozóhelyeket látogatnak rendszeresen. A kifogástalan életvitelt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) ellenőrizné. Aki nem felel meg a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton vagy kifogást találnak az életvitelében, annak megszüntethetik a jogviszonyát és végkielégítést sem kaphat.