Siralmas munkavédelmi statisztikák: Több mint 20 ezer baleset egy év alatt

Tavaly 67-en vesztették életüket munkavégzés közben, több mint 20 ezer baleset is történt. A szakszervezeti vezetők szerint kevés a munkavédelmi ellenőrzés, és bár a bírságok emelkedtek, a kkv-k rettegnek.

Nem történt szemléletváltás a munkavédelem területén tavaly sem, mondta Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a szövetség első munkavédelmi szimpóziumán. Április 28-a 2012 óta a munkabalesetben elhunyt, vagy megrokkant munkavállalók emléknapja, a kezdeményezés Kanadából indult. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2023-ban 20 658 munkabaleset történt, ami közel 3 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A munkavédelmi hatóság szerint a munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok eltérhetnek. György Károly, az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) munkavállalói oldal szakértője szerint emlékezni kell az elhunytakra és harcolni a biztonságos munkahelyekért. Miskéri László, a Liga Szakszervezetek munkavédelmi szakértője hangsúlyozta, hogy minden baleset megelőzhető, de képzésre van szükség.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a minimális változás akár megnyugtató is lehetne, de a munkabalesetek áldozatainak hozzátartozóit nem nyugtatják meg a fajlagos mutatók. A munkavédelmi hatóság elismeri, hogy a halálozási adatok nem feltétlenül pontosak, hiszen a halálos munkabalesetek esetén akár 30 százalék különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között.

A foglalkozás egészségügy területén várható változások is aggasztják a munkavédelmi szakembereket. Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal ügyvivője szerint fontos lenne a munkahelyi balesetbiztosítás bevezetése. Kovács László, a VDSZ alelnöke szerint a multik biztonságosabbak, mivel a balesetek nagy része a kis- és közepes vállalkozásoknál történik.

A munkavédelmi ellenőrzések hiánya és a kevés munkavédelmi szakember miatt csökkent az ellenőrzések száma. György Károly szerint a munkáltatók több mint 90 százaléka a bírságoktól való félelem miatt foglalkozik a munkavédelemmel. Miskéri László szerint a kkv-kat nem ellehetetleníteni kellene, hanem támogatni, hogy ne rettegjenek.

Hajdú-Bihar megyében összesen öt munkavédelmi felügyelő van, és Magyarországon az ellenőröknek nincs hatáskörük egy akkumulátorgyárat leállítani. A súlyos csonkolásos balesetek száma egy év alatt másfélszeresére emelkedett. A munkavédelmi normák követése sem hozott pozitív fordulatot, mert 2023-ban az ellenőrzött munkáltatók 72,5 százalékánál, míg az ellenőrzött munkavállalók 52,8 százalékánál állapítottak meg munkavédelmi szabálytalanságot. A MASZSZ a munkavédelmi hatóság létszámának és az ellenőrzések számának növelését követeli.