Megszólalt Nagy Márton az üzemanyagárakról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdéseire reagálva értékelte a legfrissebb GDP-adatokat, és kifejtette, hogy a kormány stratégiája helyes, a gazdaság helyre áll, valamint örömét fejezte ki az üzemanyagárak kapcsán kialakult piaci reakciók miatt.

Nagy Márton szerint a 2,5 százalékos növekedés az idei évre továbbra is reális, és az első negyedév a várakozásoknak megfelelően alakult, a 0,8 százalékos negyedéves adat pedig erősebb, mint egyes elemzői várakozások. A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült. A miniszter kiemelte, hogy a gazdaság újraindult, és a növekedés gyorsuló ütemet mutat majd negyedévről negyedévre.

Nagy Márton öt tényezőt sorolt fel, amelyek befolyásolják a növekedést, és ezek közül négy már teljesül: a fogyasztás helyreállása, a beruházások dinamizálódása, a munkaerőpiaci aktivitás növekedése, valamint a hitel által támogatott gazdasági növekedés. A miniszter szerint az exportpiacok jelentenek jelenleg kihívást, amely Németország és az Európai Unió versenyképességének kérdéseivel függ össze.

Nagy Márton elégedettségét fejezte ki a gazdaság helyreállásával kapcsolatban, és hozzátette, hogy ha az export aktivitás Magyarországon helyreáll, akkor a jövő évre 4 százalékos növekedés elérhető, feltéve, hogy a háború véget ér.

A kormányzati stratégiát helyesnek nevezve, a miniszter leszögezte, hogy a magas nyomású gazdaság ideális, és a vállalatok hatékonysága növekszik. A MOL-csoport által hétfőn bejelentett 10 forintos üzemanyagár-csökkentésre reagálva Nagy Márton örömét fejezte ki, hogy minden piaci szereplő megértette a kormány szándékát, és a kooperációt választották az ellenállás helyett.

A miniszter szerint a jövő héten szerdán mérlegelik, hogy a régiós árak helyett a szomszédos országok árait kell-e vizsgálni a referencia árhoz. Megjegyezte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal már a szomszédos árakat is publikálja, ami szerinte jó felvetés.