Az ipari termelői árak csökkenése

Az ipari termelői árak éves összehasonlításban 3 százalékkal csökkentek márciusban, míg a februári hónaphoz képest változatlan szinten maradtak.

Március hónapban az előző év azonos időszakához képest az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 5,2 százalékkal csökkentek. Ezen belül a feldolgozóiparban, amely a belföldi értékesítés 60,0 százalékát teszi ki, 1,3 százalékos csökkenést regisztráltak, míg az energiaiparban, amely 38,6 százalékos súlyt képvisel, 13,3 százalékkal mérséklődtek az árak. Az élelmiszeriparban az értékesítési árak 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Az ipari exportértékesítési árak terén 1,9 százalékos csökkenést tapasztaltak, ahol a feldolgozóipar árai, 82,9 százalékos súly mellett, 2,3 százalékkal nőttek, az energiaiparban pedig, 16,7 százalékos súlyt képviselve, 28,9 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. A belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak ugyanennyivel nőttek az előző hónaphoz képest, így összességében az ipari termelői árak gyakorlatilag nem változtak (+0,1 százalék).

A termelői árak csökkenésének hátterében valószínűleg a gyenge kereslet áll, amely hosszú hónapok óta tartó stagnálás után csak februárban mutatott némi élénkülést.

Bár az ipari termelői árak változása nem tükröződik pontosan a fogyasztói árakban, az utóbbiak hosszú távon mégis követik az előbbiek trendjét, ami azt jelzi, hogy a termelői árak csökkenése továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jelezhet.