Lázár János: „Kapott a teniszszövetség hétmilliárd forintot, és ennek a nagy részét valakik ellopták”

Terjedelmes interjú jelent meg a jelen.hu oldalon Lázár Jánossal, aki a Magyar Tenisz Szövetség elnöki tisztségét tölti be 2020. júliusa óta, és ahol többek között a szövetség gazdálkodásáról is beszélt.

Lázár János a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) jelenlegi elnökeként 3,8 milliárd forint tartozást örökölt elődjétől, Szűcs Lajostól, aki szintén a Fidesz politikusa volt. Lázár az interjúban kifejtette, hogy a kormány segítségével sikerült megakadályozni a szövetség csődjét, és most már a válságkezelésen túl más feladatokra is lehetőség nyílik.

Az elnöki kinevezése után Lázár számos pert indított, és peren kívüli megegyezéseket kezdeményezett, többek között feljelentette a Szűcs elnöksége alatt hosszú évekig főtitkárként dolgozó Richter Attilát is. Lázár szerint a magyar igazságszolgáltatás helyett jogszolgáltatás van, és bár a teniszszövetség jelentős összegeket kapott a kormánytól, ennek nagy része eltűnt.

Lázár a főtitkár helyett az elnök, Szűcs Lajos elleni eljárásról szólva elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentéseket, és nem tudja, hogy Szűcs ellen folyik-e eljárás, de hangsúlyozta, hogy a teniszszövetség hétmilliárd forintot kapott, amelynek nagy részét valakik ellopták.

A MTSZ-t 2011 és 2020 között Szűcs Lajos irányította, akinek elnöksége alatt több probléma is felmerült. A Fővárosi Főügyészség már 2018-ban nyomozást indított, az elnökségi tagok lemondásai követték egymást, a kormány a Vasast választotta a teniszcentrum létrehozásához, és a szövetség tartozott a beszállítóknak és munkatársaknak. A kormány kivette a kezükből a versenyrendezést, az EMMI eljárást kezdeményezett ellenük, a magyar tenisztársadalom megosztottá vált, és Szűcs Lajos elnök nem jelent meg a 2020. júliusi közgyűlésen, ahol Lázár Jánost nevezték ki az MTSZ új elnökének.

Lázár első intézkedései között szerepelt a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel (ITF) kötött szerződés visszamondása, ami miatt az ITF perelte az MTSZ-t, és a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) döntése alapján 20 millió dollárt kellett fizetnie a magyar államnak. Az MTSZ elvesztett egy pert is Richter Attilával szemben, ahol 252 millió forintot követeltek tőle, de végül nekik kellett fizetniük 16 millió forintot.