A kormánybiztos cáfolja a Pécs melletti kínai beruházás hírét

Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési ügynökség vezérigazgatója, kormánybiztos kijelentette, hogy nincsenek információik egy lehetséges kínai autógyár beruházásról Baranya vármegyében.

Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési ügynökség vezérigazgatója, kormánybiztos cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kínai Great Wall Motors tervez üzemet építeni Baranya vármegyében, pontosabban Bicsérd közelében. A kormánybiztos közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben leszögezte: „Egyelőre nem tudunk beszámolni semmilyen Pécs melletti beruházásról. Amennyiben ebben változás lesz, azt haladéktalanul a nyilvánosság elé fogjuk tárni”. Hozzátette, hogy az Orbán-kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett.

Joó István kiemelte, hogy a kormány az elmúlt hónapokban több döntést is meghozott a régió fejlesztése érdekében, de a híresztelésekkel ellentétben semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területekkel kapcsolatban.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy a kínai autógyár beruházása miatt érkezik Magyarországra a kínai elnök, és hogy a látogatás során Orbán Viktorral közösen jelenthetik be hivatalosan a beruházást. Ezt a hírt azonban a kormánybiztos most határozottan cáfolta. Ugyanakkor Joó István közlése alapján nem zárható ki, hogy a Great Wall Motors valóban gyárat épít Pécs közelében, a döntés azonban még nem született meg.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök május 8. és május 10. között látogat Budapestre, és a látogatás részletes programja egyelőre nem ismert. Hszi Csin-ping kínai elnök májusi látogatásán Pécsre is elmegy – értesült korábban a Szabad Európa. Mivel Hszi látogatásáig még van idő, addig a beruházásról szóló döntés is megszülethet.