Háziorvosok ellenőrzése: újabb vizsgálatok várhatók

A háziorvosok ellenőrzése kapcsán kialakult helyzetet és a közeljövőben esedékes további vizsgálatokat Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara titkára kommentálta.

A Népszava szerdai számában megjelent cikk alapján a Belügyminisztérium ellenőrei az esetek 39 százalékában nem találtak orvost a rendelőkben. Keczéry Attila szerint azonban ezek az adatok csak a három vagy több telephellyel rendelkező praxisokra vonatkoznak, amelyek az összes háziorvosi praxisnak kevesebb mint tíz százalékát képviselik. Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) alapítója szerint a mai finanszírozási rendszerben nincs relevanciája annak, hány telephelyen végzik a tevékenységüket a praxisok, így a korábban közölt számok torzítják a valóságot.

Az ellenőrzések során főként adminisztratív hibákra derült fény, mint például a rendelési idő vagy a telefonszám hiányos kiírása, illetve a már nem használt telephelyek téves rögzítése az Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartásában (ESZENY). Keczéry Attila szerint ezek a hibák gyakran a rendszer bonyolultsága miatt keletkeztek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által tévesen kiutalt, majd visszavont támogatások miatt nem érte kár az államot, mivel az orvosok visszafizették a pénzt. A telephelyek többsége kistérségi településeken található, ahol a központi rendelőben mindig rendelkezésre áll a háziorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan végzi a háziorvosok ellenőrzését, mely során a rendelő higiéniáját, a szakdolgozók adatait és munkaalkalmasságát, valamint az orvos által használt készülékeket és eszközöket vizsgálják.

A Belügyminisztérium és a NEAK közös ellenőrzései előre bejelentett megyékben történnek, azonban az orvosok nem tudják előre, hogy pontosan melyik nap érkeznek az ellenőrök. Keczéry Attila szerint a minisztérium korrekt módon jár el, mivel két hónappal előre jelzik az ellenőrzéseket.

A következő ellenőrzési fázisban az egyrendelős praxisok kerülnek sorra. A Belügyminisztériummal április 4-én történt egyeztetésen az ellenőrzés mellett az ellátás javításának lehetőségeiről is szó esett. A kamara több nővért és nagyobb rendelőket szorgalmaz, különösen azért, mert a kormány tervei szerint növelni kívánják a háziorvosok praxisméretét.

A betegek alapvetően elégedettek az alapellátással, mivel viszonylag gyorsan juthatnak orvoshoz, ellentétben a szakrendelésekkel és a képalkotó vizsgálatokkal. Keczéry Attila szerint aki be akar jutni a háziorvoshoz, az még aznap, vagy legfeljebb egy-két napon belül megteheti.

A Magyar Orvosi Kamara és a Belügyminisztérium közötti következő találkozó június elején lesz, ahol a kamara által megjelölt témák kerülnek majd terítékre. A kamarának májusig meg kell jelölnie, mely témákról legyen szó az egyeztetés alkalmával.