GVH: Több mint 2,2 milliárd forintnyi bírság kiszabása

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023-as évi tevékenységéről szóló beszámolóját, amely szerint a hivatal összesen 92 ügyet zárt le és 97 vállalkozást sújtott bírsággal.

A GVH 2023-ban is kiemelkedően aktív volt a versenyfelügyelet terén, és a Versenytanácsa döntéseivel több mint 2,2 milliárd forint értékben bírságolt meg vállalkozásokat, mely összegek a központi költségvetésbe kerülnek. Emellett az érintett cégek körülbelül 254 millió forint értékben vállaltak kompenzációt a fogyasztók felé.

A GVH közleménye kiemeli, hogy a vállalkozásoknak megérte együttműködni a hivatallal, hiszen így összesen több mint 825 millió forint bírságcsökkentésben részesültek, ami a munkahelyek megőrzését is elősegítette.

A GVH által végzett hatáselemzések alapján az elmúlt hat év során felszínre került versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések és versenyellenes fúziók megakadályozása közel 85 milliárd forint hasznot hozott a magyar polgároknak. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke szerint ez a szám több mint négyszerese a hivatal működésére fordított költségvetési forrásnak.

A GVH 2023-ban közel 1900 panaszt és több mint 110 bejelentést dolgozott fel, és több kartell megállapodást is felszámolt. Ezenkívül aktívan lépett fel a globális technológiai vállalkozások és online platformok piaci gyakorlatai ellen, amelyek jelentős hatással voltak a fogyasztók és vállalkozások piaci helyzetére.

Rigó Csaba Balázs kiemelte, hogy az online Árfigyelő rendszer, amely 2023. július 1-jétől érhető el, elősegítette az árak összehasonlíthatóságát és az infláció csökkentését.

A GVH a jogalkotó figyelmét az üdülési jogok másodlagos értékesítésével kapcsolatos megtévesztésekre is felhívja, és javasolja a hatékonyabb fogyasztói jogérvényesítés megfontolását azok számára, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak és meg szeretnének válni üdülési joguktól. Rigó Csaba Balázs szerint ezáltal véget vethetnek az üdülési jogokkal kapcsolatos visszaéléseknek.