Az egészséges életmód jelentősen meghosszabbíthatja az élettartamot

Egy friss kutatás szerint azok, akik genetikailag hajlamosak a korai halálozásra, az egészséges életmód követésével akár 62%-kal csökkenthetik e kockázatot, ami közel 6 évvel növelheti meg az élettartamot.

A CNN által ismertetett tanulmány kimutatta, hogy az egészséges életmód jelentős mértékben csökkentheti a korai halálozás genetikai kockázatát. A Zhejiang University School of Medicine dékánja, Dr. Xue Li és a Kaliforniai Egyetem docense, Dr. Aladdin Shadyab által végzett kutatás a BMJ Evidence Based Medicine folyóiratban jelent meg, és több mint 350 000 ember adatait elemezte, figyelembe véve a genetikát, oktatást, társadalmi-gazdasági helyzetet és betegségtörténetet.

A résztvevők genetikai adottságait egy poligenetikai kockázati pontszám alapján értékelték, amely több, az élettartamra ható gén jelenlétét összegezte. Az egészséges életmód alapelveinek betartása alapján is pontozták őket, majd átlagosan 13 évig követték nyomon az élettartamuk hosszát.

Az eredmények szerint az egészségtelen életmódot folytatóknál 78%-kal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata. Li szerint az egészséges életmódú és genetikai kockázattal rendelkező egyének akár 5,5 évvel is meghosszabbíthatják élettartamukat.

A tanulmány négy fő tényezőt azonosított, amelyek betartása esetén csökken a korai halálozás kockázata:

  • Dohányzás elkerülése,
  • Rendszeres testmozgás,
  • Elegendő alvás (napi 7-8 óra),
  • Egészséges táplálkozás.