Új befektetési alap a közép-kelet-európai részvényekre

Az OTP Alapkezelő együttműködésben a Budapesti Értéktőzsdével és az OTP Global Markets-szal 2024. április 8-án új befektetési alapot indított, amely a közép-kelet-európai régió legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalataiba fektet be.

Az új alap a CETOP NTR-indexet követi, amely a régió hét tőzsdéjének (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) 25 leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú vállalatát foglalja magában. A portfólióban jelenleg a lengyel részvények dominálnak közel 40%-os súllyal, a cseh papírok 24%-ot, a magyarok közel 20%-ot, a románok 12-13%-ot képviselnek, és szlovén valamint horvát részvények is helyet kaptak benne. Az alap egy passzív befektetési forma, amelynek célja az index minél pontosabb lekövetése.

A régió sajátosságait figyelembe véve az alap közel fele banki és biztosítói részvényekből áll, melyeket az energiaszektor követ, és a maradék részt közmű, fogyasztási, távközlési és gyógyszergyári papírok alkotják.

Az alap könnyebb hozzáférést biztosít a befektetők számára a régió részvényeihez, hiszen tőzsdei megbízás keretében egyszerűen hozzáférhetővé válik a részvénykosár. Az OTP Bank OTP Global Markets területe biztosítja a likviditást a tőzsdén, mind vételi, mind eladási oldalon. A BÉT indexbizottsága állítja össze a kosarat, amelyet az alap lekövet.

A likviditás kiemelt szerepet kap az alapnál, hiszen ez lehetővé teszi, hogy akár amerikai vagy ázsiai befektetők is könnyedén hozzáférjenek a régiós piacokhoz. Az alap potenciálisan több tízmillió eurót is bevonzhat, ami pozitívan hathat a mögöttes részvények likviditására és az ETF-be való további tőkebeáramlásra.

Az alap a lakossági és intézményi ügyfelek számára is elérhető, a 10 eurós névértékű befektetési jegyek pedig a kisbefektetők számára is vonzóvá teszik az alapot. Az alap teljes költségét egy százalék alatt szeretnék tartani.

A befektetési jegyek tőzsdei részvényként funkcionálnak, valós idejű indexen alapulnak, és osztalék helyett a tőke növekményét árfolyamnyereség formájában realizálják a befektetők. A befektetési jegyet tartós befektetési számlára is lehet helyezni, amely után az adó mértéke csökkenhet.